Przepis mojej babci na smaczną zupę, która odstrasza choroby. -Zjedz tę zupę, a choroba Cię nie dopadnie – mawiała.

Dobra zupa to nie tylko smak, ale i witaminy. W poniższym artykule zebraliśmy przepisy na zupy wzmacniające odporność i organizm człowieka.

Ból gardła? Osłabiona odporność? Ta bardzo mocna zupa to wspaniałe remedium!

Składniki:

  • 1,5 główki czosnku + kilka ząbków na końcu;
  • 2 łyżki masła bądź smalec;
  • 5-6 średnich ziemniaków;
  • 2 łyżki oleju;
  • litr bulionu
  • przyprawy – sól, liść laurowy, pieprz czarny;
  • chleb lub razowa bagietka.

Do serwowania:

  • ser tarty;
  • bagietka bądź chleb tostowy (można posmarować czosnkiem).

Przygotowanie:

Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Obierz czosnek. Przygotuj rondelek i roztop w nim masło, dodaj ziemniaki i smaż przez dwie minuty. Dodaj sól, liść laurowy, czosnek i pieprz. Dobrze wymieszaj i wlej bulion. Całość należy gotować przez około 20 minut do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Następnie wyjmij liść laurowy i zblenduj zupę do otrzymania drobnej konsystencji. Możesz dodać jeszcze dwa ząbki czosnku. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania próbować zupę, aby nie przesadzić z jej mocą. Mieszasz i można podawać do stołu.

Ważne: Ze względu na to, że zupa zawiera sporą ilość czosnku, osoby z wysokim ciśnieniem powinny mieć umiar w spożywaniu jej, bądź dokładać stosowną ilość czosnku.

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 młode cebule;
  • 1 papryczka chili;
  • 50g imbiru;
  • sól morska i olej;
  • 6 filiżanek wywaru z kurczaka.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek, cebulę i imbir i podsmaż je na odrobinie oleju. Zmniejsz temperaturę i dolej bulion. Całość gotuj przez dwadzieścia minut i dopraw posiekanym chili. Doprawiamy solą i można odstawić.

Supermocny rosół

Składniki:

  • ćwierć selera;
  • 2 marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • 1 kalarepa;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 kurczak;
  • 5 kulek kolorowego pieprzu;
  • 5 kulek czarnego pieprzu;
  • 5 liści laurowych;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 1 pęczek ziół do smaku (estragon, rozmaryn, oregano, tymianek);

Przygotowanie:

Umyj kurczaka i umieść go w garnku, następnie obierz i pokrój kalarepę, cebulę, pietruszkę, marchewkę i dodaj do garnka. Obierz i dodaj czosnek w całości.
Wlej zimną wodę i całość zagotuj.

Gdy woda zacznie się gotować, zauważysz piankę proteinową, która zacznie się zbierać na krawędziach garnka – należy ją zebrać łyżką. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy bulion przez około półtorej godziny. W sytuacji, gdy wyparuje zbyt dużo wody, można ją uzupełnić.

Po upływie 1.5h przecedzamy bulion. Kroimy warzywa na mniejsze kawałki, a mięso rozrywamy. Można podawać z makaronem.

Na stany zapalne i grypę – uczciwa zupa czosnkowa

Składniki:

  • 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę;
  • główka czosnku;
  • majeranek;
  • łyżka oleju bądź masła;
  • 2 łyżki mąki;
  • łyżka vegety;
  • 1.5 litra bulionu bądź wody z 2 kostkami bulionu;
  • pietruszka;
  • pieprz i sól do smaku.

Do serwowania:

  • ser tarty;
  • 2-3 kromki pokrojonego chleba w kostkę.

Przygotowanie:

Roztop masło w rondelku i usmaż sprasowany czosnek. Posyp 2 łyżkami mąki i zalej bulionem. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki i gotuj aż staną się miękkie (im dłużej będą gotować się ziemniaki, tym zupa będzie bardziej gęsta).

Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy przyprawy, majeranek, sól, pietruszkę i wszystko mieszamy. Teraz robimy grzanki z chleba. Kroimy go w kostkę i smażymy na oleju aż stanie się złocisty. Grzankami posypujemy każdą porcję tuż przed podaniem. Zupę można również podawać w wydrążonym bochenku, a także posypaną startym żółtym serem aby urozmaicić wygląd i wzbogacić smak.

Koniecznie podziel się przepisami z bliskimi, by również wiedzieli jak zabezpieczać się przed chorowaniem w chłodne dni za pomocą smacznych zup.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!