Synowa zdradziła przepis na to pyszne tarte ciasto. Genialny szybki i prosty przepis. Ciasto na każdą okazję.

Tarte-ciasto z twarogiem wychodzi bardzo delikatne i można go zrobić bardzo szybko.

Takie ciasto piekła już moja babcia, później mama, a teraz  z przyjemnością piekę go i ja. Zobaczcie sami, jaki ma prosty skład i przygotowanie.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 – 70 g masła
  • 4 – 5 łyżek śmietany 18%
  • 200 g mielonego twarogu
  • 1 jajko (L)

Przygotowanie ciasta:

Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru, jajkiem i łyżką śmietany. Następnie szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 20 minut do lodówki. W międzyczasie utrzeć twaróg z pozostałą śmietaną i cukrem. Ucierać do czasu otrzymania jednolitej konsystencji.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią masę z twarogu, na którą zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dól do 180 stopni C przez około 35 minut.

Tarte-ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu i schłodzeniu, dodatkowo oprószone cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!