Greckie kotleciki z mięsem – Od razu przygotuj większą porcję, bo znikają w oka mgnieniu. 

W dniu dzisiejszym przygotowałam przepis prosto z Grecji, który mam nadzieję spodoba się większości z Was!

Możliwości przygotowania tego posiłku jest wiele. Moją faworytką jednak jest gryka podana z sosem pomidorowym. Danie to jest dziecinnie proste oraz bardzo smakowite, doskonale odnajdzie się na Twojej karcie dań.   

Jest to idealna potrawa, która wśród swych składników posiada także mięso, dzięki czemu staje się pełnowartościowym, smacznym i sycącym daniem. Serdecznie zapraszam! 

Produkty 

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 150 g kaszy gryczanej 
  • 2 jajka  
  • 2 cebule 
  • 200 g sosu pomidorowego 
  • Sól oraz czarny pieprz do smaku 
  • Mąka 
  • Olej do smażenia  

Sposób przygotowania  

Zaczynamy od umycia gryki. Następnie wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy do momentu aż będzie miękka, po czym studzimy. Cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, sól i pieprz, wszystko łączymy. Następnie dodajemy grykę i znów mieszamy.

Z tego co nam wyszło tworzymy kotleciki i obsypujemy je dokładnie mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie pieczemy na nim kotlety do momentu aż uzyskają wyrazisty złoty odcień.

Drugą cebulę kroimy na pół pierścienie. Podsmażamy delikatnie na małej ilości oleju. Kiedy cebula jest gotowa podgrzewamy lekko sos pomidorowy i dodajemy kotleciki. Następnie dusimy je pod przykrywą przez około 20-25 min na średnim ogniu.

Po wykonaniu tej czynności nasza potrawa jest już całkowicie gotowa. Życzę smacznego, pysznego i sycącego posiłku!!! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!