Prosty przepis na ciasto miodowe. Szybko i pysznie – bez wyrabiania ciasta i wałkowania.

Ciasto miodowe zaliczane jest do klasyki polskich deserów. Charakteryzuje się wspaniałym wyglądem i aromatem. Wypiek ten można zrobić bez dodatku orzechów i śliwek, czyli tradycyjnych składników dań na słodko.

Warto zaznaczyć, iż ilość składników można odpowiednio zmieniać, mając na względzie wielkość stosowanej do wypieku blachy. Podane poniżej składniki będą pasować na blachę o 26-centymetrowej średnicy.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek miodu,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżka octu.

Wykonanie:

Na początku należy rozpuścić masło. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej. Do tak rozpuszczonego tłuszczu dodać jedną szklankę cukru i miód. Składniki dokładnie połączyć.

Po zakończeniu mieszania, dodać wszystkie jajka i mieszankę sody z octem. Całość ponownie wymieszać, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Następnie można dodać mąkę a całość wymieszać mikserem.

Tak przygotowane ciasto podzielić na maksymalnie 10 części. Każdą z nich piec pojedynczo w silikonowej formie lub na pergaminie przez około 12 minut w temperaturze 180oC.

Na koniec wymieszać śmietanę ze szklanką cukru. Posmarować każdą część ciasta, a później cały stos od góry i po bokach. Do dekoracji mogą posłużyć świeże owoce lub starta gorzka czekolada.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!