Placuszki z kapustą – 15 min i pyszna przekąska gotowa. Każdy poprosi o dokładkę

Dziś cenimy czas w każdej sferze naszego życia. Również w kuchni. Pożądane są zatem szybko przyrządzone potrawy, zaś idealnie jest, gdy są w dodatku smaczne i tanie. Przykładem są placki kapuściane.

Placki z kapusty mają dodatkowy plus. Mianowicie dzięki głównemu składnikowi, jakim jest to warzywo, są niskokaloryczne. Przysmak ten może być zatem dla każdego.

Placki kapuściane – składniki

Placki z kapusty nadają się do jedzenia o każdej porze dnia. Można je śmiało spożywać jako jeden z pięciu posiłków dziennych. By je przyrządzić potrzebujemy:

  • kapusty białej – 1/2 główki (około 400g)
  • kefiru – 200 ml
  • mąki – 3 – 4 łyżki
  • jajka – 1 sztuka
  • cebuli – 1 sztuka
  • proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki
  • oleju do smażenia – 2 łyżki
  • soli i pieprzu – według uznania

Placki kapuściane – jak przygotować?

Kapustę należy drobno poszatkować, a następnie wrzucić do wysokiego naczynia. Cebulę zetrzeć na grubych oczkach, dorzucić do kapusty i wymieszać.

Dodać kefir, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowane ciasto doprawiamy, a następnie odstawiamy na około 7 minut.

Gdy ciasto już odpoczęło, rozpoczynamy smażenie. Olej rozgrzewamy na gorącej patelni i za pomocą łyżki wylewamy na niego naszą kapuścianą masę formując placki na wzór ziemniaczanych.

Placki smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru, a następnie odsączamy na ręczniczku papierowym.

Placki kapuściane możemy spożywać same lub serwować z ulubionym sosem bądź śmietaną.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!