W jaki sposób posprzątać kuchnię metodą Konmari – 10 przydatnych rad od Królowej Porządku.

Marie Kondo to Japonka, która mimo młodego wieku, znalazła się w setce najbardziej wpływowych kobiet świata według magazynu „Times”.

A to dlatego, że perfekcyjnie sprząta dom i kuchnię, a swoimi radami postanowiła podzielić się najpierw z czytelnikami, a potem i widzami na całym świecie.

Po sukcesie wydawniczym (autorka sprzedała ponad 8 milionów egzemplarzy swojego poradnika!), przyszedł czas na emisje autorskiego programu „Condo Cleaning” na platformie Netflix.

Nie trzeba dodawać, że i ta audycja bije rekordy oglądalności. Dlaczego?

Bo sama Marie Kondo jest niezwykle radosną i sympatyczną osobą, która swoją radością życia i pasją do sprzątania zaraża nie tylko odbiorców, ale i ich domy – radzi bowiem, aby pozostawić w nim tylko te rzeczy, które przynoszą szczęście. Tylko jak to zrobić, by i dom, i jego mieszkańcy byli szczęśliwi?

Plan

Jeśli masz poczucie, że w Twoim domu zaczyna się robić chaos i zaczyna Ci on przeszkadzać, podejmij jak najszybciej decyzję, co go powoduje. I pozbądź się tego. To, co zostanie, podziel na strefy i uporządkuj, poświęcając każdej z nich 20 minut dziennie.

Zdrowie

Zdrowie jest nie tylko na talerzu, ale i w lodówce. Przejrzyj jej zawartość, z pewnością znajdziesz tam jakieś zapomniane resztki kabanosów, serów czy przeterminowane jogurty.

Natychmiast to wyrzuć, bo nie dość, że powodują nieporządek, to stanowią zagrożenie dla zdrowia. Pozostałe świeże produkty przechowuj w oryginalnych opakowaniach lub pojemnikach.

Uśmiech

Jeśli w domu masz nieużywane od dawna sprzęty kuchenne, pozbądź się ich – oddaj na cele dobroczynne lub potrzebującym sąsiadom.

Podobnie zrób z ubraniami wiszącymi od lat w szafie, odkładane na później, z naczyniami czy ręcznikami. Zostaw tylko to, co wywołuje w Tobie pozytywne skojarzenia.

Nieproszeni goście

Jeśli nadal w domu będziesz przetrzymywać stare rzeczy i jedzenie, w domu pojawią się nieproszeni goście – mole, mrówki czy karaluchy. Dlatego tak ważne jest, by trzymać jedzenie w pojemnikach czy słoikach, a ubrania w szafach.

Dobre miejscówki

W kuchni (i w winnych szafach pewnie też) jest wiele niewykorzystanego miejsca. W sklepach znajduje się wybór wielu półek, wieszaków czy organizerów do powieszenia w przestrzeniach dotąd niezagospodarowanych. Okazać się może, że Twoja szafa wcale nie jest taka ciasna.

Pragmatyzm

Jeśli masz w domu rzeczy w nadmiarowej liczbie, np. 56 widelców czy 3 miotły, postępuj tak, jak powyżej. Naprawdę nie potrzebujesz kopii przedmiotów, które już masz, a tylko zajmują miejsce niepotrzebnie.

No i te wyjątkowe skrobaczki, sztućce do wykwintnych dań czy kieliszki do wszystkich rodzajów win… Zadaj sobie pytanie, kiedy były one ostatnio używane? Odpowiedź znasz i wiesz co robić.

Starocie

Serwis obiadowy  po cioci wzbudza Twój sentyment, ale nie jest kompletny, bo przez szmat czasu zdążyły się pobić i talerze, i sosjerka?

Albo przekaż naczynia komuś potrzebującemu, albo wykorzystaj cenne dla siebie przedmioty w innym celu – zrób z nich podstawki, wazony, elementy dekoracji.

Rady Marie Kondo już znasz, teraz nie pozostaje Ci nic innego, jak z uśmiechem zabrać się do pracy. Powodzenia!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!