Nie sądziłam, że wyjdą tak pysznie – Wyśmienite placuszki z mięsem z przepisu babci.

Sycące placki drożdżowe z nadzieniem z mielonej wołowiny to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Spróbuj skorzystać też z naszego przepisu, by stworzyć placki z innymi rodzajami nadzienia. Możesz użyć ziemniaków, sera, fasoli czy najróżniejszych warzyw i przyprawiać całość według własnych upodobań.

Potrzebne składniki:

  • 700 g mielonej wołowiny
  • ok. 500 g maki pszennej
  • pół cebuli lub jedna mała
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki (jeśli wolisz, użyj koperku)
  • 150 ml kefiru lub maślanki
  • 100 ml letniej wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 50 g masła
  • pół łyżki drożdży suchych
  • po pół łyżeczki cukru i soli
  • pieprz czarny do smaku
  • mielona słodka czerwona papryka do smaku

Sposób przygotowania:

W małym garnuszku roztop połowę masła. Weź głęboką miskę i wymieszaj w niej suche drożdże oraz cukier.

Zalej letnią wodą, całość dobrze wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie dolej kefir, pół łyżeczki soli, roztopione uprzednio masło i olej roślinny.

W kolejnym kroku do miski przesiej mąkę i dokładnie zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Jeśli się lepi, dodaj nieco więcej mąki.

Miskę przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz przykryć ją kocem lub kołdrą. Odczekaj godzinę.

W międzyczasie przygotuj nadzienie mięsne.

Cebulę drobno pokrój, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natka pietruszki oraz mieloną wołowiną. Wszystko dopraw do smaku wedle własnych upodobań.

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Dłońmi uformuj okrągłe placuszki. Na wierzchu każdego z trzech placków układaj kulkę z 1/3 mięsnego nadzienia.

Krawędzie placuszków połącz nad nadzieniem i formuj płaskie placki.

Tak uformowane placki przekładaj delikatnie do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania. Spłaszcz je dłonią tak, by ich grubość wynosiła około 1 cm. Na środku zrób niewielki otwór.

Piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Włóż do niego formę z plackiem i piecz przez około 15 minut Powtórz czynność z pozostałymi placuszkami.

Gorące smaruj pozostałym masłem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!