Poznaj moją najlepszą surówkę do obiadu – Pikantna marynowana kapusta – Uwielbiana przez gości i domowników.

Najlepsza surówka do obiadu, pikantna, marynowana kapusta – uwielbiana przez gości i domowników

Kapustę kiszona uwielbiamy nie tylko za wyjątkowy smak, który wzbogaca wiele dań, ale też za właściwości zdrowotne, w tym dużą zawartość witaminy C. Trudno o bardziej wartościową surówkę niż kapusta kiszona.

Poznaj przepis na tę wspaniałą potrawę w wersji pikantnej! Niepowtarzalny smak i nutka pikanterii sprawią, że wszyscy będą zachwyceni tym wspaniałym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 2 kilogramy białej kapusty
  • 4 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 litr wody
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml octu

Przygotowanie

Kapustę umyć i posiekać. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz papryczkę chili drobno posiekać.

Cukier rozpuścić w wodzie, do cukru dodać sól i przyprawy, wszystko razem doprowadzić do wrzenia. Po krótkim zagotowaniu marynatę odstawić do ostudzenia, gdy nabierze właściwej temperatury wlać do niej ocet.

W beczce lub innym przeznaczonym do tego naczyniu układać kapustę, marchewkę i czosnek warstwami, naprzemiennie.

Warzywa zalać przygotowaną wcześniej marynatą, wszystko razem przygnieść ciężkim, czystym przedmiotem, odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

Pikantna, marynowana kapusta jest już gotowa. Kapustę można bardzo długo przechowywać w lodówce, bez obaw, że straci na wartości lub ulegnie zepsuciu.

Użycie młodej kapusty sprawi, że potrawa będzie gotowa jeszcze szybciej.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!