W sam raz na pyszną ciepłą kolację. Ciasto jajeczne – Niesamowicie proste i szybkie.

Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem przepyszne ciasto jajeczne podaję rodzinie na śniadania i kolacje już od dłuższego czasu.

Moi bliscy je uwielbiają, a ja uwielbiam je przyrządzać, ponieważ przygotowanie tego ciasta nie zajmuje wiele czasu, przepis jest banalny, a smak nietuzinkowy. Zachęcam Cię do zapoznania się z moją jajeczną opcją na śniadanie dla łakomczuchów na szybko.

Lista składników:

*ciasto:

  • 200g. mąki pszennej
  • 100g. masła
  • 1 żółtko jajka kurzego
  • ćwierć małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli do smaku
  • odrobina zimnej wody (około 30 mililitrów)

*nadzienie:

  • 2 średnie jajka
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 serki topione ulubionego smaku (u mnie śmietankowe)

*zalewa:

  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżki mleka (można zastąpić śmietaną 18%)
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • szczypta papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji)

Sposób przygotowania:

*ciasto:

Do czystej i suchej miseczki przesiej mąkę, dodaj suche produkty (sól i soda oczyszczona) i wymieszaj do połączenia się składników, dodaj schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę. Składniki zagnieć w rękach do powstania okruchów z ciasta.

Dodaj żółtko i 2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto do momentu uformowania gładkiej kuli, powstałe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny do schłodzenia.

*nadzienie:

Jajka ugotuj na twardo i zostaw do ostudzenia, w między czasie umyj szczypiorek i posiekaj na drobne kawałeczki.

Ostudzone jajka pokrój w małą kosteczkę i wymieszaj ze szczypiorkiem, w między czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wyjmij schłodzone kruche ciasto z lodówki i rozprowadź równomiernie na wysmarowanej masłem formie do pieczenia (ciasto możesz ponakuwać widelcem) ciasto rozprowadź też na boki foremki.

Serki topione (muszą być wcześniej bardzo dobrze schłodzone w lodówce, bądź zamrażalce) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż nimi ciasto, na serki wyłóż przygotowane nadzienie z jajek i szczypiorku.

*zalewa:

w miseczce dokładnie wymieszaj trzepaczką pozostałe jajka z przyprawami i mlekiem, lub śmietaną,
zalej ciasto przygotowaną zalewą i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika i zapiekaj przez pół godziny.

Ciasto podawaj schłodzone. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!