Ciasto „Malinowa chmurka” – tak pysznego jeszcze nie jadłaś. Wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto malinowa chmurka to wspaniałe połączenie kruchego ciasta, galaretki z malinami, puszystej masy oraz słodkiej bezy.

Efektowny wygląd zachęca do skosztowania i delektowania się pysznym deserem. Ciekawa kompozycja słodko – kwaśnych smaków sprawia, że warto pokusić się o samodzielne przygotowanie malinowej chmurki w domu.

Pomimo dosyć skomplikowanej procedury przyrządzania, dobrze jest choć raz upiec i spróbować wykwintnego przysmaku. Lekkie, słodkie i orzeźwiające ciasto idealnie nadaje się na deser podczas upalnych dni. Do jego przyrządzania najlepiej użyć świeżych malin, jednak równie dobrze można wykorzystać mrożone owoce.

Beza (składniki)

  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać na jednolitą masę. Całość wylać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posypać płatkami migdałowymi. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec przez około 60 min.

Po godzinie otworzyć piekarnik i pozostawić w nim jeszcze przez 15 min. Bezę najlepiej przygotować jako pierwszą, ponieważ musi ona ostygnąć, aby umieścić ją na wierzchu ciasta.

Kruche ciasto (składniki)

  • 4 żółtka
  • 180 g mąki pszennej
  • 45 g cukru
  • 120 g zimnego masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą tworząc gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i ponownie schłodzić tym razem przez ok. 30 min. Na blachę (o wymiarach 25×30  wyłożyć równomiernie kruche ciasto i piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni.

Krem (składniki)

  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 600 g śmietanki kremówki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubić mikserem i dodać serek mascarpone. Całość ponownie delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Dodać cukier puder i jeszcze raz wymieszać.

Warstwa malinowa (składniki)

  • 3 galaretki o smaku malinowym
  • 600 g malin, jeżeli używamy mrożonych wyłożyć je wcześniej na sito, aby spłynął z nich nadmiar soku
  • 3,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować i w jednym garczku zalać nią wszystkie galaretki. Odstawić do lodówki do ostygnięcia, ale tak by galaretka nie przybrała stałej konsystencji. Do lekko stężonej galaretki dodać przygotowane maliny i dokładnie wymieszać.

Na kruche ciasto wylać warstwę malinową. Następnie krem śmietankowy rozsmarować równomiernie na galaretce. Na samym końcu, na wierzch, położyć przygotowaną bezę.

Ciasto powinno leżeć minimum 8 godzin w lodówce, najlepiej jednak pokroić je dopiero na następny dzień.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!