Kurczak po francusku na szybko najlepszy z piekarnika – Sama się przekonaj. Oto przepis

Kurczak po francusku na szybko najlepszy z piekarnika!

Kurczach uchodzi za ten rodzaj mięsa, który coraz częściej gości na polskich stołach. Oczywiście możliwości jego przygotowania jest wiele, aczkolwiek kurczak po francusku smakuje znakomicie i właśnie dlatego chcemy podzielić się z Państwem tych wyjątkowym przepisem. 

Do przygotowania kurczaka po francusku z piekarnika będziemy potrzebowali takich składników jak:

  • dwa duże filety z kurczaka,
  • dwa pomidory,
  • dwie cebule,
  • jedno jajko,
  • 100 g twardego sera,
  • jedną łyżeczkę jogurtu lub kwaśnej śmietany,
  • pieprz czarny mielony, jak również sól oraz przyprawy do smaku.
  • Jeżeli chodzi o przyprawy to w szczególności poleca się dodać majeranek, rozmaryn oraz bazylię.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć filety z kurczaka i pokroić je w cienkie plasterki, a następnie dokładnie rozbić. Następnie należy roztrzepać jajko i dokładnie nasmarować nim każdą część naszego fileta.

Gdy już to zrobimy to następną czynnością będzie pokrojenie pomidorów na cienkie plasterki, jak również cebulę w pierścienie. Oczywiście istnieje również możliwość zetarcia cebuli na tarce.

Potem musimy zetrzeć ser oraz dokładnie posmarować z każdej strony blachę do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze należy następnie umieścić kurczaka oraz położyć na nim cebulę, a na cebuli położyć plasterki pomidorów.

Gdy już to zrobimy to musimy potem nasmarować pomidory, które zostały umieszczone u góry jogurtem, bądź wcześniej przygotowaną kwaśną śmietaną (w zależności od naszych upodobań smakowych). W taki sposób przygotowanego kurczaka musimy posypać startym przez nas serem.

Kurczaka w taki sposób należy piec aż do momentu, gdy kolor sera stanie się złociście przypieczony i zauważymy rumianą skórkę naszego fileta z kurczaka.

Należy zaznaczyć również, iż przepis ten jest szczególnie uwielbiany we Francji, a przede wszystkim w jej północno-wschodniej części.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!