Przepisy na duszoną kapustę od mojej babci. W każdym z nich smak i aromat warzyw jest po prostu boski.

Duszona kapusta to niezwykle sycące, odżywcze i tanie danie. Poniżej znajdują się sprawdzone, świetne przepisy na duszoną kapustę.

Zapewniają one wyjątkowy aromat oraz smak warzyw. Koniecznie wypróbuj co najmniej jeden przepis, nie pożałujesz.

Duszona kapusta z mięsem – z kiełbasą i szynką

Potrzebne składniki:

  • 700 g białej kapusty,
  • 250 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 200 ml wody,
  • 100 g szynki wędzonej,
  • papryka,
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego,
  • łyżka stołowa białego cukru,
  • 2 łyżki stołowe pomidorowego przecieru,
  • łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżka stołowa drobno posiekanego koperku.

Przygotowanie:

Siekamy białą kapustę, solimy ją i odstawiamy na bok na 10 minut. Bierzemy garnek o grubym dnie albo dużą patelnię i w naczyniu rozgrzewamy olej roślinny. Lekko podsmażamy pokrojoną kiełbasę, a następnie wykładamy je na talerz. Na tym samym oleju dusimy przez kilka minut drobno pokrojoną cebulę.

Do naczynia dodajemy kapustę niewielkimi porcjami. Gdy jedna partia zmięknie, wrzucamy do garnka na patelnię następną. Dodajemy do kapusty liście laurowe i wszystko gotujemy ok. 5 minut. Raz na jakiś czas mieszamy potrawę.

Łączymy to z pokrojoną papryką, dolewamy wody, a następnie przykrywamy kapustę pokrywką i dusimy na małym ogniu do czasu, gdy kapusta zupełnie zmięknie.

Kilka minut przed zakończeniem gotowania dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną szynkę, pieprz, kiełbaski, cukier, kiełbasę i koperek. Całość należy podać na gorąco.

Duszona kapusta czerwona

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!