Jem i nie boję się że przytyję. Dietetyczna lekka przekąska w 5 minut – Zapiekana cukinia.

Cukinia to bardzo popularne, a w sezonie wiosenno – letnim także bardzo tanie warzywo. Świetnie nadaje się na wiosenną zupę czy do zapiekanek

Można jednak przygotować z niej bardzo prosty dodatek, który nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Upieczone plastry cukinii podane ze śmietanowy – ziołowym sosem urozmaicą niejeden posiłek.

W tym celu przygotuj:

  • 3 cukinie
  • 100 g mąki pszennej
  • odrobine oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

Na sos:

  • śmietanę – 5 łyżek
  • czosnek – 2 lub 3 ząbki wg upodobań
  • sok z cytryny – jedną łyżkę
  • pęczek ulubionych ziół.

Umytych cukinii nie obieraj ze skóry. Usuń tylko końcówki i pokrój w plastry. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i posmaruj olejem słonecznikowym.

Na wierzch wyłóż obtoczone w mące plastry cukinii, oprósz je solą i skrop odrobinę olejem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 st. C, piecz cukinie ok. 25 min.

By przygotować sos, wymieszaj śmietanę, posiekane zioła, czosnek i sok z cytryny.

Tak przygotowane warzywa będą świetnym dodatkiem do mięs, można także podać je z grzankami. Wiele osób doceni tak podane warzywa jako samodzielny posiłek, można je wtedy połączyć z innymi warzywami.

To bardzo proste danie dające wiele możliwości. Jest też niedrogie, co docenią ci, którzy lubią gotować w ekonomiczny, ale efektowny i smaczny sposób.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!