Każdy uwielbia smak cukinii. Poznaj przepis na marynowaną cukinię – Lekko pikantną, a także słodko-kwaśną.

Większość Pań Domów zna wyśmienite przepisy na smażoną, duszoną czy zapiekaną cukinię. Prawdziwym majstersztykiem jest jednak cukinia marynowana.

Taki sposób przyrządzenia tzw. kabaczka, pozwala uwolnić niezwykły smak i aromat. Kluczem do sukcesu jest użycie m.in. ziela angielskiego. Odpowiednio pikantna, a także słodko-kwaśna cukinia z pewnością podbije serce Twoje i Twoich domowników.

Marynowana cukinia – składniki

Do przygotowania marynowanej cukinii potrzebne będą:

  • 3 kg cukinii
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 2 kg pomidorów
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soli
  • 100 ml octu
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 0.5 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania

Pokrój 1.5 kilograma papryki w plastry, pomidory w kostkę, a obrana cebule w ćwiartki. Tak pokrojone warzywa przepuść wraz z czosnkiem i zieloną pietruszką przez maszynkę do mięsa. Powstałą masę umieść w garnku.

Pozostałą część papryki pokrój dokładnie w kostkę, a następnie dodaj ją do stworzonej wcześniej mieszanki warzyw. W następnej kolejności dodaj sól, cukier i olej słonecznikowy. Całość dodaj do wcześniejszej masy i postaw garnek na ogniu na około 30 minut.

Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj 100 ml octu. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie rozdziel do wysterylizowanych słoików. Słoiki szczelnie zakręć pokrywkami, a następnie umieść je do góry dnem i przykryj dokładnie kocem do czasu ostygnięcia.

Tak przygotowana przekąska pasuje doskonale do gotowanych ziemniaków, makaronu czy tez kaszy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!