Rozgrzewające danie jednogarnkowe nie tylko na zimne dni. Garnek karpacki.

Szybkie, a jednocześnie bardzo smaczne obiady są dla nas wybawieniem w czasach, w których wiecznie jesteśmy w ruchu.

Jeżeli szukasz inspiracji na wyjątkowe dania, to koniecznie pomyśl o przyrządzeniu dania jednogarnkowego. Dzisiejszą propozycją będzie garnek karpacki, który wyróżnia się niezwykłym smakiem i bardzo atrakcyjnym aromatem. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj pyszny obiad dla swojej rodziny.

Lista składników:

  • mięso wieprzowe (łopatka lub szynka) – 1 kg
  • ziemniaki – 1 kg
  • marchewka – 500 g
  • marynowane pieczarki – 400 g
  • czerwona fasola – puszka o obj. 400 g
  • cebula – 1 średnia sztuka
  • przecier pomidorowy – 6 łyżek stołowych
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj ziemniaki, umyj je, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Weź głęboką patelnię, wlej na nią oliwę, podgrzej, a następnie wrzuć ziemniaki. Smaż je do momentu, aż zrobią się lekko zarumienione. Mięso wieprzowe pokrój na mniejsze kawałki, mniej więcej tak, jakbyś robiła gulasz. Do osobnej miski wlej przecier pomidorowy i połącz go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Obierz cebulę, pokrój ją w pierścienie. Umytą marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jeśli masz możliwość, to użyj młodej marchwi. Do zarumienionych ziemniaków wrzuć cebulkę, wszystko powoli podsmażaj, a w międzyczasie mieszaj.

Następnie dodaj pokrojone mięso, wymieszaj i odpowiednio przypraw za pomocą soli oraz pieprzu. Po 5 minutach smażenia zdejmij patelnię z ognia. Na patelnię wrzuć także pieczarki, czerwoną fasolę oraz startą marchewkę i ponownie zacznij smażyć, również około 5 minut. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Weź wysokie naczynie i przełóż do niego wszystkie podsmażone składniki. Do dużego garnka wlej dwa litry wody, wstaw go na kuchenkę i zacznij powoli gotować. W międzyczasie dodaj liście laurowe, trochę pieprzu, posiekaną natkę oraz przecier pomidorowy. Gdy woda się podgrzeje, przelej ją do naczynia z mięsem i warzywami. Następnie wstaw je do piekarnika, włącz go i ustaw na 180 stopni.

Pamiętaj, aby przykryć garnek pokrywką. Po 50 minutach wyjmij potrawę z piekarnika i zaserwuj danie całej rodzinie. Gwarantuję ci, że wszyscy będą prosić o dokładkę. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!