Nie jadłaś jeszcze tak dobrych naleśników na wodzie z ziołami bez mleka lub kefiru.

Lubisz naleśniki, ale Twój organizm nie trawi laktozy?

Mam dla Ciebie przepis na te pyszności bez dodawania mleka, czy kefiru lub jogurtu. Wystarczy Ci do tego… Zwykła woda!

Jak przygotować naleśniki z dodatkiem ziół i bez mleka?

Naleśniki powinny być miękkie i dać się zwinąć w rulonik. Dla osiągnięcia takiego efektu przygotuj:

  • dużą garść aromatycznych ziół, najlepiej takich, jakie lubisz
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 500 ml letniej wody
  • po pół łyżeczki soli i sody
  • 100 ml wody do rozpuszczenia w niej pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • po 1 łyżeczce cukru oraz oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania naleśników z ziołami

Jajka ubij trzepaczką lub mikserem, po czym dokładnie wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i poczekaj 20 minut.

Gdy minie ustalony czas, możesz zacząć smażenie naleśnikowego ciasta na rozgrzanej patelni. Aby każdy naleśnik był jednakowo gruby, użyj do porcjowania ciasta np. filiżanki.

Gotowe naleśniki są przeznaczone od razu do konsumpcji, ale dodanie do nich farszu szybciej zaspokoi Twój apetyt.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!