Szybka, pełna smaku i po prostu pyszna zupa o nadzwyczajnym aromacie i boskim smaku.

Masz ochotę na coś lekkiego? Znudziło ci się ciężkie jedzenie? Ta zupa jest właśnie dla Ciebie.

Dziecinnie prosta w przygotowaniu, szybka, pełna smaku i po prostu pyszna. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 0.5 kg żeberek
  • 200g ziemniaków
  • 2 łyżki białego ryżu
  • 200g topionego serka w kostce
  • 100g świeżego zielonego groszku ( opcjonalnie może być mrożony)
  • Marchewka 1 sztuka
  • Cebula 1 sztuka
  • 1 liść laurowy
  • Sól, pieprz, zioła według uznania
  • Olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie

Żeberka włóż do garnka i zalej je wodą. całość doprowadź do wrzenia. Następnie  garnek zdejmij z ognia,  wylej wodę i dokładnie umyj mięso oraz garnek.

Żeberka ponownie włóż do czystego garnka i zalej wodą, tak aby były w całości zakryte  (ok. 2,5l). Postaw na kuchence i gotuj przez 40 minut na średnim ogniu.

Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Serek topiony wyjmij z opakowania i pokrój w małą kotkę.

Na rozgrzanym oleju smaż cebulę do momentu nabrania przez nią złotego koloru. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Smaż warzywa jeszcze 2 minuty.

Gdy żeberka są już miękkie wyjmij je z garnka, ostudź, oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Do nadal gotującego się wywaru z mięsa, dodaj umyte ziemniaki  oraz ryż.

Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy zielony groszek i pokrojone mięso z żeberek. Całość zagotuj.

Dodaj serek topiony. Dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku. Dokładnie wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Zupę trzymaj pod przykrywką przez ok.5 minut do rozpuszczenia sera.

Zupa jest gotowa do podania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!