Błyskawicznie znikają ze stołu: Bułeczki z kapustą Gołąbki.

Bułeczki z kapustą są po prostu pyszne. Ciasto drożdżowe bywa bardzo kapryśne. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pysznych bułeczek i mieć pewność, że wyjdą idealne, ten przepis jest dla Ciebie.

Moje bułeczki z kapustą świetnie nadają się na śniadanie, a na obiad można je podać jako dodatek do zupy. Mogą z łatwością zastąpić zwykły chleb i zachować świeżość i miękkość przez długi czas.

Składniki:

  • Biała kapusta – 200 g
  • Woda – 250 ml
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Suche drożdże – 1,5 łyżeczki
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

Drobno posiekaj kapustę, zalej wrzącą wodą. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

posiekana kapusta

Dodaj drożdże i mąkę do kapusty, wymieszaj. Wlej olej słonecznikowy i zagnieć ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

kapusta parzona

Podziel ciasto na małe części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Odstaw na 20 minut.

placki z kapusty

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz bułki przez około 20 minut.

bułeczki drożdżowe

Aby były jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne, lekko podsmaż kapustę, dodaj do niej marchewkę lub cebulę. Możesz zmieniać smak ciasta, używając innych warzyw zamiast kapusty, użyj tylko swojej wyobraźni! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!