Idealny bezmięsny obiad. Nigdy nie znudzi mi się przygotowywanie tego przepisu na klopsiki z brokułów.

Wyjątkowy przepis na bezmięsny przysmak, w którym od razu się zakochasz. Zdrowy i szybki przepis na klopsiki warzywne, które będziesz regularnie przygotowywać.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 brokuł
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera
  • pietruszka
  • koperek
  • 1 jajko
  • czarny pieprz
  • suszony czosnek
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego

Na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki greckiego jogurtu
  • 1 ogórek
  • koperek
  • czosnek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wlej wodę do ziemniaków w garnku. Dodaj sól i gotuj, aż będzie gotowe. Do drugiego garnka z wodą dodaj sól i cukier, wymieszaj. Włóż różyczki brokułowe i gotuj przez 2 minuty.

Po ugotowaniu włóż brokuły do ​​miski. Dodaj oliwę z oliwek i posiekaną cebulę na patelnię. Usmaż ją na złoty kolor.

Ser drobno zetrzyj i pokrój koperek z natką pietruszki. Brokuły pokrój na małe kawałki, obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce.

Do większej miski dodaj starte ziemniaki, brokuły, jajka, sól i czarny pieprz. Następnie dodaj ser, okoń, koperek, smażoną cebulę, suszony czosnek, jogurt. Dobrze wymieszaj łyżką.

Rozłóż olej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z mieszanki formujemy klopsiki i kładziemy je na blasze do pieczenia.

Posyp klopsiki oliwą z oliwek. Umieść talerz w nagrzanym piekarniku. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.

W małej misce dodaj majonez, jogurt, pokrojony w kostkę ogórek, koperek, zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszaj widelcem. Niesamowite klopsiki podawaj z sosem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!