Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują: Ziemniaki po niemiecku z ziołami – na pewno je polubisz.

Lubisz ziemniaki? Gustujesz w musztardzie?  Musisz wypróbować ten przepis rodem z Niemiec. Dzięki dodaniu nieczasochłonnego w wykonaniu i taniego sosu możemy pozbyć się codziennej ziemniaczanej rutyny, i stworzyć nadzwyczajną przystawkę.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i gotuj, aż będą miękkie.

W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj ze sobą musztardę(nie musi to być koniecznie musztarda francuska), oliwę z oliwek, szczypior, ocet winny, sól i pieprz.

Teraz wystarczy odcedzić ziemniaki, poczekać, aż troche przestygną, po czym dodać przygotowany przez nas sos i dokładnie wszystko wymieszać.

Do tak przygotowanych ziemniaków świetnie pasują grillowane czy smażone kiełbaski.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!