Własny chleb jak z piekarni. Od dawna robię swój własny. Ten przepis jest wyjątkowo prosty

Nikt nie wyobraża sobie posiłku a szczególnie śniadania bez pysznego pieczywa. Niestety pieczywo dostępne w sklepach nie zawsze jest smaczne.

Każdy wie, że nie brakuje w nim konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowiej, zrezygnuj z kupowanego chleba. Upiecz własny!

Wbrew pozorom, to jest bardzo łatwe. Z upieczeniem pysznego chleba poradzi sobie praktycznie każdy, nawet ten, kto nigdy niczego nie piekł.

Składniki, które są niezbędne. Podane ilości wystarczą na przygotowanie 3 bochenków chleba. 

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 50 g drożdży
  • 900 ml wody. Ważne, by nie była zimna lub gorąca. Idealna jest letnia.
  • 3 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli
  • pszenne otręby. Wystarczy jedna szklanka.
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 6 łyżek siemienia lnianego

Dla chętnych.

  • 3 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżki pestek dyni, oczywiście łuskanych

Przygotowanie ciasta.

Wszystkie składniki wkładamy do odpowiednio dużej miski i ręcznie mieszamy. Nie należy do tego celu używać miksera. Ciasto po wymieszaniu należy na około 15 minut odstawić w ciepłe miejsce, by dzięki drożdżom urosło.

W tym czasie można olejem wysmarować formy do pieczenia i posypać ścianki bułką tartą, a także rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Pieczenie. 

Czas pieczenia to około 50 minut. Po tym czasie chleb powinien być upieczony. Po przestygnięciu wyciągamy go z formy. Jest gotowy do spożywania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!