Zachwycają się nimi wszyscy goście – Udka z kurczaka z kapustą pieczone w rękawie są hitem na moim stole.

Udka z kurczaka z kapustą pieczone w rękawie są i smaczne i dietetyczne.

To przepyszne danie zrobisz szybko i zachwycisz nim swoich gości. Znikną ze stołu szybciej niż Ci się wydaje. Wszyscy będą prosić o dokładkę.

Składniki:

  • Udka z kurczaka – 4 sztuki
  • biała kapusta – 1 kg
  • cebula 1-2 sztuki
  • marchewka 1 sztuka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • sos adżika (opcjonalnie) – 1 łyżka
  • masło – 30 gramów
  • sól – do smaku
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

Zaczynamy od wymieszania sosu adżika z jedną łyżką oleju słonecznikowego oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos możemy zastąpić pastą paprykową lub pomidorową.

Udka dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy nadmiar tłuszczu i kroimy na dwie części. Następnie nacieramy mięso wcześniej przygotowanym sosem i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.

Cebulę kroimy na półpierścienie, kapustę siekamy, marchewkę musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa solimy i mieszamy oraz dodajemy olej słonecznikowy.

Warzywa wkładamy do rękawa, kładziemy na nich mięso, a na nim masło. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni, nasze danie pieczemy przez około 45 minut.

Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy aż mięso będzie miało tzw. złotą skórkę.

Warto wziąć pod uwagę, że kapusta z rękawa jest bardziej krucha i delikatna, a jej smak łagodniejszy.

Gotowe. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!