Strudel jabłkowo – makowy to pyszne ciasto, które na pewno zostanie z Tobą za dłużej – Szybki, bez zakwasu i z prostych, dostępnych składników.

Jeśli szukasz idealnego, a przy tym szybkiego strudla bez drożdży i zakwasu, to trafiłeś(aś) pod właściwy adres.

Jego jabłkowo-makowe nadzienie z pewnością Cię zachwyci i zaskoczy Twoje podniebienie. Ciasto szybko się przygotowuje, a przy tym jest gładkie i smakowite. Odpowiednie na każdą okazję, nie tylko od święta.

Składniki:

*na ciasto:

  • olej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 jajko

*farsz:

  • mielony cynamon
  • cukier puder
  • 4 jabłka
  • 150 g mielonego maku
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dodaj do miski i wymieszaj ręcznie np. za pomocą drewnianej łyżki.

Jeśli uznasz, że ciasto ma niewłaściwą konsystencję, możesz dodać jeszcze mąki czy śmietany.

Przełóż je na blat lub stolnicę i rozwałkuj w kształt prostokąta. Zajmij się przygotowaniem farszu. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce, najlepiej na wiórki. Następnie wymieszaj je z cynamonem i cukrem oraz skrop sokiem z cytryny.

Do osobnej miski przełóż mielony mak i połącz go z cukrem pudrem. Jeśli będzie dla Ciebie za mało słodki, możesz dodać więcej cukru. Rozwałkowane ciasto posmaruj olejem i wyłóż na nie równomiernie masę makową. Następnie na mak przełóż jabłka. Zawiń krawędzie ciasta i zwiń je ciasno w rulon. Posmaruj jego wierzch rozkłóconym jajkiem.

*** Opcjonalnie, aby strudel nie popękał, przed pieczeniem można go nakłuć widelcem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C. Piecz je przez około 25 minut. Tuż po wyjęciu z pieca, jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!