Ciasto milka – wyjątkowo pyszne ciasto, które jest gotowe w kilkanaście minut – smak jak z bajki.

Oto przepis na wilgotne, smakowite ciasto, w dodatku błyskawiczne w wykonaniu, potrzebujesz zaledwie 15 minut. Taki cymes możesz przygotowywać na co dzień, nie tylko na wielkie okazje.

Składniki:

Na ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kawy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru

Na nadzienie:

  • 250 g mlecznej czekolady marki Milka
  • 250 ml słodkiej śmietany do ubicia
  • ok 300 ml dżemu morelowego
  • dodatkowo możesz użyć gotowej polewy czekoladowej

Przygotowanie:

Zaparz esencjonalną filiżankę kawy rozpuszczalnej. Odstaw do przestygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i połącz ręcznie za pomocą trzepaczki. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Przełóż na nią ciasto. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C i wstaw do niego ciasto na 45 minut. Wyjmij i poczekaj, aż ostygnie.

Następnie zwilż całe kawą i posmaruj równomiernie dżemem morelowym. Weź garnek i dodaj do niego czekoladę oraz wlej śmietankę. Mieszaj cały czas, aż zacznie wrzeć. Gotuj tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Wyłącz kuchenkę i poczekaj, aż ostygnie. Polej nią całe ciasto.

Wstaw je do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby zastygło. Ponadto możesz tuż przed podaniem, każdą porcję polać gorącą, rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!