Ciasto milka – wyjątkowo pyszne ciasto, które jest gotowe w kilkanaście minut – smak jak z bajki.
Oto przepis na wilgotne, smakowite ciasto, w dodatku błyskawiczne w wykonaniu, potrzebujesz zaledwie 15 minut. Taki cymes możesz przygotowywać na co dzień, nie tylko na wielkie okazje.
Składniki:
Na ciasto:
- 5 jajek
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 szklanka kawy
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
Na nadzienie:
- 250 g mlecznej czekolady marki Milka
- 250 ml słodkiej śmietany do ubicia
- ok 300 ml dżemu morelowego
- dodatkowo możesz użyć gotowej polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Zaparz esencjonalną filiżankę kawy rozpuszczalnej. Odstaw do przestygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i połącz ręcznie za pomocą trzepaczki. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Przełóż na nią ciasto. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C i wstaw do niego ciasto na 45 minut. Wyjmij i poczekaj, aż ostygnie.
Następnie zwilż całe kawą i posmaruj równomiernie dżemem morelowym. Weź garnek i dodaj do niego czekoladę oraz wlej śmietankę. Mieszaj cały czas, aż zacznie wrzeć. Gotuj tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Wyłącz kuchenkę i poczekaj, aż ostygnie. Polej nią całe ciasto.
Wstaw je do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby zastygło. Ponadto możesz tuż przed podaniem, każdą porcję polać gorącą, rozpuszczoną czekoladą.
Comments are closed.