Śmietanę mieszasz z jajkami i wkładasz do piekarnika. Raz dwa i gotowe. Suflet śmietankowy w stylu ukraińskim.

Suflet śmietankowy to tradycyjny deser kuchni ukraińskiej. Postanowiłam spontanicznie go przygotować i rezultat mnie zachwycił. Jego smak podbił serca wszystkich moich domowników. Delikatny, puszysty, idealnie słodki – genialny!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 315 g kwaśnej śmietany
  • 25 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • skórka z cytryny, wanilia do smaku

Przygotowanie:

Śmietanę z jajkami ubij za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj mąkę, cukier i wanilinę. Dodaj też skórkę z cytryny.

Gotowe ciasto przelej do małych foremek.

Włóż deser do piekarnika nagrzanego do 18 stopni na 20-30 minut.

Suflet śmietankowy możesz podawać na ciepło lub na zimno. Według gustu udekoruj go jagodami, cukrem pudrem lub miętą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!