Smakuje obłędnie. Każdy poprosi o przepis na ten murzynek z masą jogurtową.

Super przepis na murzynka z masą jogurtową. Zamiast bitej śmietany, użyty został jogurt grecki, który jest lekko kwaskowaty, ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem, brak cukru jest prawie nie zauważalny 🙂

  • Blaszka wymiary : 26 x 36
  • Temp. pieczenia 180 st
  • Czas pieczenia ok. 40 minut

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 200 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 op. cukru waniliowego ( 16 g )
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:

  • 200 g margaryny
  • 2 jogurty greckie ( po 400 g )
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki )

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Ponadto:

  • tłuszcz do blaszki
  • papier do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodać żółtka, miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Białka ubić , dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem . Ciasto wyłożyć do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C.

Masa jogurtowa:

  1. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem.
  3. Dodawać  małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę.

Polewa:

Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.

Murzynek z masą jogurtową.

  1. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
  2. Płaty ciasta przełożyć masą.
  3. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepisu znajomym 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!