Śmietanę mieszasz z jajkami i wkładasz do piekarnika. Raz dwa i gotowe. Suflet śmietankowy w stylu ukraińskim.
Suflet śmietankowy to tradycyjny deser kuchni ukraińskiej. Postanowiłam spontanicznie go przygotować i rezultat mnie zachwycił. Jego smak podbił serca wszystkich moich domowników. Delikatny, puszysty, idealnie słodki – genialny!
Składniki:
- 3 jajka
- 315 g kwaśnej śmietany
- 25 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- skórka z cytryny, wanilia do smaku
Przygotowanie:
Śmietanę z jajkami ubij za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj mąkę, cukier i wanilinę. Dodaj też skórkę z cytryny.

Gotowe ciasto przelej do małych foremek.

Włóż deser do piekarnika nagrzanego do 18 stopni na 20-30 minut.

Comments are closed.