Wskazówki od doświadczonego kucharza jak przygotować soczyste mięso – Ten przepis rozpływa się w ustach.

Prezentowany przepis to soczyste mięso, które na długo pozostanie w pamięci gości, dzięki swojemu wyjątkowemu smaku. Inspiracja na przygotowanie tego pysznego mięsa wołowego pochodzi z Brazylii.

Do przygotowania będą potrzebne:

  • 700g wołowiny
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100ml octu z białego wina
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 kg soli
  • forma do pieczenia z wyższymi bokami

W pierwszej kolejności należy wymieszać ze sobą wszystkie płynne składniki, czyli białe wytrawne wino, oliwę z oliwek oraz ocet winny.

Następnie w przygotowanej marynacie należy umieścić wymyte i osuszone mięso wołowe. Należy odstawić mięso do lodówki na minimum dwie godziny – dłuższy czas sprawi, że mięso będzie bardziej aromatyczne.

Po upływie tego czasu, należy umieścić mięso wraz z marynatą w przygotowanej wcześniej formie do pieczenia. Wołowinę przykryć papierem, a następnie wysypać na niego sól.

Piekarnik nagrzać do 195 stopni, po upływie 30 minut pieczenia obiad będzie gotowy. Mięso podawać pokrojone w cienkie plasterki.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!