Delikatne ciasto na bazie kefiru w 10 minut. Pyszność z ukrytym nadzieniem w środku

Delikatne ciasto na bazie kefiru idealne na niedzielny deser do kawki.

Jest to banalnie proste w przygotowaniu ciasto, a jakże pyszne. Z pewnością zachwyci zarówno nas jak i naszych gości cudownym smakiem.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 180 ml kefiru
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder
  • dżem np. wiśniowy

Wykonanie:

Na początek mieszamy trzepaczką jajka z kefirem, roztopionym masłem oraz cukrem. W następnej kolejności dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość mieszamy. Następnie wylewamy część ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto nakładamy dżem i rozprowadzamy go szpikulcem, bądź wykałaczką na całej powierzchni ciasta. Na wierzch dodajemy resztę ciasta, wygładzamy powierzchnię.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i pieczemy około 25-30 minut.

Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Po wystudzeniu kroimy na porcje.

Idealne do kawki, a także jako poczęstunek dla naszych gości.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!