Leniwa pizza: niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu – 30 minut i już na stole.

Leniwa pizza jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu.

Dzięki temu sprawdzonemu sposobowi można ją przygotować samodzielnie.

Składniki na ciasto:

  • 1 szkl. kefiru,
  • 2 szkl mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli.

Dodatki:

  • przecier pomidorowy wymieszany z pieprzem, sola, bazylią, rozgniecionym czosnkiem albo keczupem,
  • szynka w plasterkach,
  • starty żółty ser,
  • pieczarki,
  • inne, ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

Do większej miski należy wsypać mąkę i polać ją kefirem. Następnie dodać do niej cukier, sól i wymieszać. Potem wbić jeszcze do tej samej miski 2 jajka i dokładnie zagnieść ciasto.

Blachę do pieczenia trzeba posmarować olejem, a potem równomiernie rozprowadzić na niej ciasto. Wylać warstwę sosu pomidorowego.

Na wierzch wyłożyć swoje ulubione dodatki. Po przygotowaniu, blachę do pieczenia wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

Całość piec przez 20 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni. Po upływie tego czasu, pizzę posypać startym żółtym serem i pilnować, aby się rozpuścił.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!