Szybkie wykonanie, unikalny smak. Rewelacyjny deser lodowy – domowa maskarada.

Delikatny, puszysty deser to raj dla podniebienia. Wspaniałe połączenie: cudowna konsystencja i boski smak. Świetny deser!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 4 żółtka
  • 2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
  • 200 g 30% śmietany
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Składniki na polewę:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g 30% śmietany

Przyrządzenie

Do garnka wlać skondensowane mleko, dodać mleko w proszku i wymieszać. Dodać mleko, śmietanę, żółtka i esencję waniliową. Wszystko razem wymieszać.

Gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy. Następnie posmarować olejem formę i przelać do niej masę. Wstawić do zamrażarki, aby zamarzła.

Przygotować polewę. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, a potem wymieszać ze śmietaną. Zamarznięty deser wyjąć z formy i udekorować polewą. Można też posypać startą czekoladą lub orzechami.

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!