To wyjątkowe połączenie na pewno Cię zaskoczy i zachwyci. Pieczone kotlety z mięsa zapiekane z twarogiem to przepyszny przepis, który koniecznie musisz wypróbować.

Klopsiki mielone w nowej odsłonie z twarogiem. Tego jeszcze nie próbowaliście, ale to fantazyjne połączenie zaskoczy Wasze kubki smakowe. Idealne na niedzielny obiad do sałatki i pieczonych ziemniaków. Polane sosem smakują wybornie.

Składniki:

Na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 50 g bułki tartej
  • 200 g twarogu
  • 50 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól oraz pieprz do smaku

Na sos:

  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 250 ml wrzątku
  • czarny mielony pieprz

Przygotowanie:

Rozbite jajka wrzuć do miski. Dodaj mięso mielone i dopraw wszystko solą i pieprzem. Cebulę zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski z mięsem. Dodaj do wszystkiego twaróg i wszystko dokładnie zmiksuj. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą i wlej wodę, całość wymieszaj i dodaj do mięsa z twarogiem. Mieszaj do połączenia się składników.

Blachę wysmaruj olejem, z masy z mięsa uformuj kotlety i wyłóż na blachę. Wielkość klopsów zależy od preferencji. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C. Mięso pieczemy około pół godziny, chyba że klopsiki są większe to co jakiś czas sprawdzamy czy mięso jest już upieczone.

Podczas gdy mięso się piecze przygotowujemy sos. Do garnka dajemy masło i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy.

Gdy mąką zacznie robić się brązowa zalewy wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kremowego sosu.

Gotowe kotleciki wyjmujemy i polewamy sosem. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i sałatką. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!