Naleśniki na majonezie – delikatne, lekkie i przepyszne. Lepsze od tradycyjnych – Hit w mojej kuchni.

Naleśniki na majonezie – nowy sposób, lepszy smak!

Niewielu z nas stosuje ten przepis, ale zaręczam, że warto. Zamiana mleka na majonez sprawia, że naleśniki są bardziej miękkie, aksamitne w smaku i co bardzo ważne – nie wysychają w lodówce. Możemy usmażyć je rano, po czym zjeść na obiad lub zabrać do pracy jako lunch i nadal cieszyć się świeżą konsystencją.

Do przygotowania tego nietuzinkowego ciasta naleśnikowego potrzebujesz:

  • 2 łyżek ulubionego majonezu
  • 0,5l  letniej wody
  • 2 łyżek olej roślinnego
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • szczypty soli

UWAGA: jeśli chcesz podać naleśniki na słodko, do ciasta dodaj również:

  • 2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

W wysokiej misce, za pomocą miksera, połącz wszystkie składniki mokre tj. wodę, jajka, majonez i olej. Stopniowo do naczynia dodawaj wymieszane składniki suche. tj. mąkę z solą i ew. cukrem, po czym odstaw ciasto na ok. 20 min.

Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju – robimy to tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Niewielką ilość ciasta rozprowadź równomiernie na patelni i smaż naleśniki na średnim ogniu, po ok. 1 min z każdej strony.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!