Smakuje obłędnie, wychodzi każdemu: Migdałowiec bez pieczenia.

Kalorycznie, słodko i pysznie 🙂 Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu, polecam nawet początkującym . 

Wymiary blaszki: 32×22

Składniki:

  • 2 paczki słonych krakersów
  • 100 g płatków migdałowych
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka kajmaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Migdałowiec:

  1. Warstwa krakersów
  2. Zimna masa budyniowa
  3. Krakersy
  4. Kajmak
  5. Bita śmietana
  6. Uprażone migdaly


Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko miksujemy. Do garnka wlewamy resztę mleka, wrzucamy masło, cukier wanilinowy i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z proszkiem budyniowym i jajkiem.

Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki, gdy utworzy nam się już gładki budyń , odstawiamy w chłodne miejsce i studzimy. Migdały prażymy na suchej patelni, co jakiś czas podrzucajmy,aby uniknąć przypalenia migdałów. Żelatyne rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody. Śmietankę miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru. Gdy będzie już gęsta, wlewamy pomału żelatyne i mieszamy.

Smacznego! Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!