W dodatku nie musisz stać cały dzień w kuchni, żeby je zrobić. Pyszne i zachwycą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie. Przepis.

Nie masz pomysłu na sycące danie? Przepis na ukraińskie mięsne zrazy sprawdzą się doskonale, dlatego warto zapisać sobie przepis na tę potrawę.

Ukraińskie zrazy to danie nie tylko smaczne i sycące, jest to potrawa, która zasmakuje każdemu, kto lubi takie smaki. Jest to danie, które nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe w przygotowaniu.  Zrazy z cebulą sprawdzą się doskonale jako odnowa smaków od tradycyjnych zrazów.

Potrawa ta to kotlety podawane z sosem oraz cebulą. Można je jeść nie tylko z dodatkiem ziemniaków. Taki obiad zachwyci każde podniebienie. Zadaniem cebuli jest wzmocnienie smaku.

Poza mięsem, składniki do zrobienia tego dania na pewno ma każdy pod ręką we własnej kuchni. Poniżej lista niezbędnych składników:

  • 300 g kwaśnej śmietany (20%)
  • 400 g mięsa (np. karkówka, łopatka)
  • 150 g mąki
  • łyżeczka mielonej papryki
  • 250 g cebuli
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki roślinnego oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka cukru
  • pęczek koperku

Jak przygotować zrazy z cebulą?

Mięsa należy pokroić na kawałki około 1 cm grubości. Ubić obustronnie, doprawić pieprzem i solą. Następnie przełożyć do naczynia. Trzeba to zrobić tak, żeby kawałki nasiąknęły przyprawami przez 15 minut.  Cebulę przekroić na pół. Połowę pokroić w półpierścienie.

Drugie naczynie wypełnić octem, solą, cukrem, pieprzem, olejem oraz niewielką ilością koperku. Po wymieszaniu wszystkiego marynować cebulę, 10 minut. Po upływie czasu mięso i cebulę trzeba wyciągnąć.

Kolejny krok to nałożenie cebuli na każdy kawałek mięsa. Następnie każdy kawałek zwinąć w rulon. Mięsne ruloniki obtoczyć w mące. Smażyć na złoty kolor. Po osiągnięciu złotego koloru ruloniki przekładać na talerz.

Pozostałą część cebuli trzeba drobno posiekać i usmażyć na tej samej patelni. Do tego trzeba dodać zmieloną paprykę oraz śmietankę. Po chwili smażenia dodać posiekany koperek i odrobinę wody. Z tego powstanie sos.

Usmażone ruloniki mięsne wkładać do przygotowanego sosu. Ważna jest jego ilość – musi dokładnie przykryć całe zrazy. Zrazy trzeba dusić razem z sosem w garnku pod przykryciem. Dusić na małym ogniu, do 40 minut.

Po upływie tego czasu nasze danie jest gotowe do konsumpcji. Do tak przygotowanych zrazów można dodać np. ziemniaki oraz surówkę.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!