Naleśniki z mięsem z tego przepisu wychodzą obłędnie. Od teraz tylko tak je robię

Naleśniki – jemy je na słodko z serem i dżemem. Równie wyśmienitym rozwiązaniem są jednak naleśniki z… mięsem!

To pyszne danie obiadowe gości w moim domu od dawna i nie przestaje cieszyć się popularnością. Ich niepowtarzalny smak wywołuje uśmiech na twarzy wszystkich domowników. Naleśniki z mięsem mogą być sytym daniem obiadowym, ale również kolacją lub drugim śniadaniem do pracy i szkoły.

Naleśniki z mięsem – składniki

Do przygotowania naleśników z mięsem niezbędne nam będzie:

  • 750 ml mleka
  • 200 g wieprzowiny
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 7 szt. jajek
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 szt. cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • olej słonecznikowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Do głębokiej miski wbij 4 jajka, dodaj cukier i trochę soli. Następnie wlej 600 ml mleka, 3 łyżki oleju słonecznikowego i wsyp mąkę (260g). Całość dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera.

Z powstałego ciasta usmaż naleśniki.

Wieprzowinę i pierś z kurczaka pokrój na kawałki, a następnie przepuść razem z cebulą przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do tego 100 ml mleka i przypraw według uznania. Całość dobrze wymieszaj.

Usmażone naleśniki przekrój na pół. Ułóż na każdy półkolu warstwę farszu i złóż w trójkąt. Ubij widelcem 3 jajka i 50 ml mleka z dodatkiem niewielkiej ilości soli.

Naleśniki zamocz w tak powstałym cieście i umieść na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym. Smaż przez kilka minut do momentu, gdy mięso będzie całkowicie usmażone

Naleśniki z mięsem są już gotowe. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!