Idealny szybki deser do kawy lub herbaty. Fantastyczne ciasto o aromacie kawy i niezwykle delikatnym smaku.

Ciasto kawowe wykonane według poniższego przepisu jest pyszne i znika w ciągu chwili ze stołu zaraz po jego postawieniu. Dodatkowo jego zaletą jest to, że jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 standardowa szklanka cukru (około 200 mililitrów)
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • dwie i pół szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • dwie i pół szklanki mleka
  • pół szklanki gorącej wody
  • opcjonalnie stopiona czekolada i orzechy laskowe do polewy

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest wsypanie cukru, 4 ubitych jajek na piankę z cukru oraz oleju i wody do większej miski. Wszystkie składniki ubijamy przy wykorzystaniu trzepaczką, a po tym czasie dodajemy przesianą mąkę i skrobię, proszek do pieczenia, wanilię i kakao.

Bardzo istotną kwestią jest dokładne wymieszanie całości, aby stworzyć jednolitą masę. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Pieczenie powinno następować w około 180 stopniach.

W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy kolejną mieszankę. Bierzemy miskę i wsypujemy do niej kawę i cukier, a następnie zalewamy gorącą wodą. Do tego dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto po upieczeniu skrapiamy przygotowaną mieszaniną.

Gdy ciasto ostygnie, należy je odwrócić i udekorować wedle uznania. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!