Łatwy do przygotowania z tanich składników. Prosty przepis na przepyszne ciasto z herbatników.

Luksusowe i proste ciasto na weekend

Choć jest to przepis na wyjątkowo luksusowe ciasto warto wiedzieć, że jest to tak naprawdę także wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto. Jest to przepis na ciasto, które nie wymaga pieczenia, a dodatkowo sprawdza się idealnie jako weekendowy deser, czy też tygodniowa przekąska.

Składniki potrzebne do przygotowania spodu ciasta:

  • herbatniki waniliowe: około 150 g,
  • herbatniki kakaowe: około 150 g.

Składniki potrzebne do przygotowania kremu:

  • ugotowane mleko skondensowane: około 250 g,
  • kwaśna śmietana: około 600 g.

Składniki potrzebne do wykonania dekoracji ciasta:

  • serek Mascarpone: 250 g,
  • orzechy włoskie: 100 g,
  • cukier puder: 100 g,
  • mielone orzechy włoskie: 50 g,
  • gorąca czekolada: 80 g.

Sposób przygotowania:

Na początek należy przygotować blachę o wymiarach około 22 cm na 28 cm. Blachę należy wyłożyć folią. Gdy blacha jest przygotowana w pierwszej kolejności na dno formy należy ułożyć naprzemiennie herbatniki kakaowe oraz herbatniki waniliowe. Herbatniki układamy w taki sposób aby stworzyły one wzór szachownicy.

Następnie należy przygotować krem. W tym celu do osobnej miski wlewamy śmietanę oraz ugotowane ostudzone skondensowane mleko. obydwa składniki ubijamy mikserem na jednolitą masę. Następnie cześć kremu należy wyłożyć na biszkopty ułożone formę szachownicy i wygładzić górę np. za pomocą noża lub spodu łyżki.

Gdy to zrobimy w kolejnym kroku należy ułożyć kolejną warstwę herbatników we wzór szachownicy i ponownie nałożyć na nie krem. Ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu ciasto można wyjąć już z formy i przystąpić do dekoracji. W tym celu należy ubić serek mascarpone z cukrem na jednolitą masę.

Następnie przygotowaną masą należy udekorować boki ciasta. Wszystkimi pozostałymi składnikami należy udekorować deser wedle uznania. Takie zestawienie składników sprawia iż deser prezentuje się luksusową oraz przepysznie smakuje.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!