Przepis na galaretki jest niezwykle prosty, a kiedy spróbujesz, z pewnością będzie to jeden z Twoich ulubionych słodyczy.

Któż nie lubi cukierków z galaretką?

Odkąd wykonasz ten prosty przepis z soku pomarańczowego, będziesz już zawsze przygotowywać domowe słodkości, rezygnując z tych sklepowych. Bezpieczny i sprawdzony skład, to pewność, że oferujesz swoim domownikom to, co najlepsze. Dzieci będą zachwycone, a Ty nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, że dajesz im smakołyk.

Składniki:

  • 160 g cukru
  • 3 pomarańcze (pomarańcze możesz zastąpić sokiem pomarańczowym, stuprocentowym)
  • 40 g żelatyny w proszku

Przygotowanie:

Owoce umyj i przekrój na pół. Wyciśnij przez sokowirówkę lub wyciskacz. W sumie należy wycisnąć 300 ml soku. Aby był klarowny, odcedź go na sitku.

Do rondelka wlej sok, wsyp też cukier i żelatynę. Wszystko dokładnie połącz ze sobą. Mieszaninę odstaw na 15 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć.

Następnie garnek postaw na palniku i ustaw mały płomień. Pilnuj, aby sok nie zaczął się gotować. Wystarczy, że cukier zostanie zupełnie rozpuszczony. Formę do pieczenia wyłóż folią i przez sito wylej na nią mieszaninę.

Odczekaj aż się wystudzi i wstaw ją na godzinę do zamrażarki. Zdejmij folię i pokrój galaretkę w kostkę.

Każdą obsyp cukrem i przełóż na talerz czy do miseczki. Łakocie znikną w oka mgnieniu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!