Pomysł na domowy włoski wypiek. 15 min i gotowe. Smak obłędny, każda z Was powinna spróbować

Pomysł na domową włoską focaccię z mozzarellą jest niezwykle szybki i smaczny w wykonaniu.

Focaccia z dodatkiem sera jest zbliżona do pizzy, ale bez dodatków sosu oraz pomidorów. Danie można serwować zarówno na danie główne jak i na przekąskę do pracy czy wyjazd za miasto. Zapewne przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi włoskich wypieków.

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki,
  • 300 g mleka,
  • 35 g cukru kryształu,
  • 5 g drożdży,
  • odrobina soli do smaku,
  • 80 g masła,
  • 2 jajka,
  • 200 g mozzarelli.

Sposób przygotowania:

250 ml ciepłego mleka wymieszać z dodatkiem drożdży oraz cukru. Jedno jajko ubić w osobnym naczyniu i także dodać je do mlecznej mieszanki. Przesianą mąkę pszenną wymieszać z odrobiną soli i wsypać do mlecznej masy.

Zagnieść dokładnie ciasto ręcznie. W między czasie dołożyć również miękkie masło znajdujące się wcześniej w temperaturze pokojowej. Po ponownym wyrobieniu ciasta, umieścić je w głębokiej misce i przykryć folią.

Zostawić w ciepłym miejscu. Ciasto znacznie urośnie dzięki dodatkom drożdży.

Mozzarelle pokroić na cieniutkie plasterki. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto na niej. Można zrobić nacięcia na cieście jak na oryginalnej focacci.

W nacięciach umieścić mozzarellę. Całość ponownie przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu. Jajko ubić z dodatkiem 2 łyżek mleka i szczyptą soli.

Taką mieszankę wylać na ciasto. Piec 15 min. w 200 stopniach.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!