Przepis na roladę drobiową. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso zachwyci nawet wymagające panie domu.

Dziś opowiemy o niesamowitym przepisie na domową roladę z kurczaka podawaną przez utalentowanego szefa kuchni. Życzymy wszystkim inspiracji oraz powodzenia!

Przepis na domową roladę z kurczaka:

Składniki:

  • masło,
  • orzechy,
  • kurczak,
  • sól dla smaku,
  • czosnek,
  • cukier do smaku,
  • zieleń, np. koper, szpinak, bazylia czy pietruszka.

Przygotowanie:

Najlepiej jest ugotować danie z całego kurczaka, a nie z fileta, aby rolada była bardziej soczysta. Najpierw trzeba pokroić kurczaka tak aby oddzielić kości. Nie odcina się tłuszczu ani skóry, zostawiamy to na mięsie.

Przykładowo pokażemy przygotowanie rolady z niewielkiej ilości podudzi z kurczaka, ale kiedy gotujemy dla całej rodziny lepiej zrobić więcej. Zapewniamy, że z tego dania nic nie zostanie! Na początku trzeba posolić kawałki kurczaka i położyć na nich ząbki czosnku oraz posypać cukrem. Mięso przykryć folią spożywczą i ubić tłuczkiem.

Później posmarować kawałki musztardą. Do kubka blendera trzeba wrzucić kilka obranych ząbków czosnku i cebulę wraz z posiekaną bazylią. Należy również dodać masło i orzechy oraz wszystko zmiksować. Zamiast bazylii można użyć dowolnej zieleni.

Folię trzeba posmarować masłem. Położyć kawałki kurczaka razem z pastą z blendera i szczelnie zawinąć folią. Gotować można w łaźni wodnej, a także w kotle, jednak piekarnik też się nada.

Gotowanie mięsa na parze sprawi, że stanie się miękkie, a ugotowanie rolady zajmuje około 20-25 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!