Jak należy przechowywać czosnek, aby nie gnił i nie kiełkował. Sprytny sposób, który stosuje od lat.

Co zrobić, by czosnek ani nie gnił, ani nie kiełkował? Warto zadbać o sposób, w jaki go przechowujemy.

Czosnek jest jedną z najważniejszych przypraw w polskiej kuchni i chyba nie istnieje dom, w którym by się on nie znajdował albo w zwykłej formie, albo w formie sypkiej. Dodawany jest do mnóstwa potraw: sosów, zup, mięsa, ziemniaków i wielu innych.

Czosnek też ma szerokie działania prozdrowotne. Niestety, nie wszyscy są świadomi tego, jak powinno się go przechowywać.

Jest to bardzo delikatna kwestia, ponieważ w należytych warunkach może nawet wytrzymać kilka miesięcy, a niepoprawne przechowywanie go przynosi nieprzyjemny skutek – gnicie lub kiełkowanie czosnku.

Czosnek ma w sobie mnóstwo składników odżywczych.

Przez to szybko może wykiełkować. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy powietrze ma wysoką wilgotność. Niestety w procesie kiełkowania, zawartość składników odżywczych w czosnku drastycznie spada, przestaje mieć mocny, charakterystyczny smak oraz szybko psuje się.

Zanim więc umieścimy czosnek w spiżarce, musimy go posortować i pozbyć się wszystkich kiełkujących główek oraz tych z pleśnią.

Jak przechowywać czosnek?

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!