Smaczne, puszyste miękkie i delikatne chrusty węgierskie – już nie robię tych tradycyjnych bo te wymiatają.

Popularny na Węgrzech przepis na smaczne, puszyste miękkie i delikatne chrusty.

Zrobione są one z ciasta drożdżowego na kwaśnej śmietanie i stopionego masła.

Składniki na Węgierskie chrusty:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • łyżka brandy
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • cukier puder
  • olej słonecznikowy

Wykonanie:

Drożdże ze szczyptą cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę, resztę cukru oraz sól wsypać do miski. Dodać żółtka, drożdże, śmietanę i brandy.

Zagnieść ciasto, w międzyczasie dodawać stopione masło. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ciasto na około 30 minut.

Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na grubość pól milimetra i pokroić w prostokąty.

Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przełożyć przez niego krawędź ciasta.

W głębokim naczyniu ugrzać olej. Smażyć chrusty na głębokim oleju na złocisty kolor. Gotowe chrusty ułożyć na ręczniku papierowym, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Następnie przełożyć je na tackę i obficie posypać cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!