Zaskoczę Cie tym przepisem: Cygańska pieczeń – niezwykłe mięsne danie, które wszystkich zaskoczy smakiem.

Masz ochotę na niezwykłe, mięsne danie?

Oto przepis na przepyszną, rozpływająca się w ustach pieczeń z cygańskim klimatem. To danie na pewno zachwyci Ciebie i Twoich gości!

SKŁADNIKI:

  • 2 liście laurowe
  • olej
  • musztarda
  • 500 ml czerwonego wina
  • boczek (około 10 kawałków)
  • 4 cebule
  • 6 kawałków wieprzowiny
  • 4 większe ogórki kiszone
  • 700 ml wieprzowego bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mieszanka warzyw (najlepiej opakowanie mrożonych)

PRZYGOTOWANIE:

Za pomocą tłuczka rozbij mięso i oprósz je pieprzem i solą. Pokrój w piórka cebulę, a ogórki na plasterki. Plastry mięsa posmaruj musztardą, następnie połóż na nie dwa plastry boczku i kulka kawałków ogórka i krążków cebuli.

Powtarzaj tę czynność, dopóki nie skończy się mięso. Następnie za pomocą sznurka, owiń mięso. Na rozgrzaną patelnię, wlej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej warzywa i duś do ich miękkości.

Wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Zamieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj wino i gotuj przez kolejne 5 minut.  Owinięte sznurkiem mięso włóż do naczynia żaroodpornego i zalej przygotowanym sosem.

Pieczeń włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika przez około 2,5 godziny. Piecz do miękkości. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!