Smakuje i wygląda niesamowicie: 15-minutowe ciasto waflowe bez pieczenia. Przepis.

Doskonałe ciasto waflowe, którym będziesz cieszyć się w zwykły dzień, ale nadaje się również na świąteczny stół.

Składniki:

  • 2 wafle do ciasta
  • 350 g dżemu do smaku
  • 250 g ciastek (34 szt.)
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 50 g czekolady do gotowania
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 70 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g mielonych herbatników
  • 1 łyżka esencji rumowej

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek bitej śmietany

Przygotowanie:

Wafle posmaruj dżemem i ułóż na nich biszkopty.

Do garnka wlej 100 ml wody i dodaj 100 g cukru. Postaw na kuchenkę i gotuj cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj masło, czekoladę i kakao. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy zmielone orzechy.

Dodamy również zmielone herbatniki i esencję rumową. Tę masę układamy w herbatniki. Następnie ponownie przykryj warstwą herbatników. Zamknąć wafelkiem z dżemem, który tworzy ostatnią warstwę plastrów.

Plastry ładujemy odpowiednią wagą (na przykład tacę, na której umieszczamy 2 pudełka mleka). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotujemy lukier do dekoracji. Do garnka włożyć połamaną białą czekoladę, dodać śmietanę.

Niech czekolada się rozpuści, ciągle mieszając. Następnie malujemy nim powierzchnię nacięć. Gorzkiej czekolady pozwalamy również rozpuścić z bitą śmietaną, którą następnie udekorujemy powierzchnię plastrów.

Pokrój ciasto i możesz serwować.

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!