Ta marynowana cukinia zaskoczy Cię pysznym smakiem – lepiej zrób więcej słoików.

Cukinia? Nie jedno ma imię. Marynowana zaskoczy Cię smakiem

Letni sezon rozgrzewa nas na dobre, a co za tym idzie sezonowe warzywa pojawiają się w ogromnych ilościach w naszych ogródkach.

Za każdym razem kiedy jedziemy z mężem do teściowej przywozimy pół bagażnika cukinii. Możliwości jakie daje nam to warzywo są ogromne, a w jego wykorzystaniu w kuchni ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Co przygotować z zielonego warzywa?

Kiedy myśląc o cukinii masz przed oczami tylko leczo, przygotowaliśmy dla Ciebie propozycję, która zrobi wrażenie na Twoich domownikach.

Cukinia w pomidorowej marynacie będzie lekko pikantna, a do tego zachowa swoją naturalną chrupkość. W taki sposób cieszyć się smakiem będziecie mogli nie tylko w sezonie, ale również w zimowe i chłodne dni.

Co potrzebujemy?

  • dwie średnie cukinie
  • 800 ml wody
  • 4 łyżki octu
  • 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
  • 1,5  łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka musztardy w proszku
  • 4 liści porzeczki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście wiśni
  • ziele angielskie
  • 1 chilli
  • koperek

Umytą i osuszoną cukinię pokroić w paski. Mogą mieć około 7-8 centymetrów. Słoiki należy dobrze umyć i wyparzyć.

Do każdego słoika dodajemy po kolei ząbek czosnku, jedną gałązkę koperku, kilka pokrojonych ostrych papryczek, kilka ziarenek ziela angielskiego (najlepiej 3 sztuki), po jednym liściu porzeczki i wiśni.

W tak przygotowane słoiki ciasno ułóż przygotowaną  wcześniej cukinię. Zalej po brzeg wrzątkiem i odczekaj 10 minut.

Zalewa do cukinii

Przygotuj garnek, do którego dodasz wodę, sól oraz cukier. Wymieszaj i zagotuj. Teraz do garnka wlej koncentrat i wsyp musztardę. Zagotuj ponownie.

Odlej wodę ze słoików z przygotowanymi cukiniami. Przygotuj ocet i dodaj po jednej łyżce do każdego ze słoików, a następnie wlej przygotowaną zalewę. Pamiętaj, aby mocno i szczelnie zakręcić słoiki.

Przygotuj ściereczkę, rozłóż ją na blacie, a zakręcone słoiki ułóż na niej do góry dnem, tak aby zakrętka mogła się wciągnąć i szczelnie zamknąć Twoje weki.

Z podanej ilości składników możesz zrobić 4 porcje. Cukinia marynuje się niewiarygodnie szybko, dlatego gotowa do zjedzenia będzie po dwóch dniach.

Na szczęście przechowywać możesz ją znacznie dłużej.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!