Ciasto trzy szklanki – szybko, łatwo i przepysznie. Aż ślinka leci na sam widok
To ciasto jest proste i idealnie sprawdzi się do kubka kawy.
Potrzebne składniki:
- szklanka białego cukru,
 - szklanka kefiru,
 - szklanka mąki,
 - jajko,
 - łyżka stołowa kakao,
 - łyżeczka sody,
 - 3 łyżki stołowe oleju roślinnego,
 - szczypta soli,
 - 350g śmietany kwaśnej,
 - 3 łyżki stołowe cukru pudru.
 
Przygotowanie:
Kefir wlewamy do miski wraz z sodą i mieszamy te dwa składniki. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Później wlewamy olej, mieszamy, wlewamy kefir z sodą i znów mieszamy.

Przesiewamy mąkę pszenną oraz kakao do masy i dokładnie mieszamy całość składników. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, ciasto wlewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.
Teraz nadchodzi odpowiedni moment, by przyrządzić krem. Wlewamy 350g śmietany i wsypujemy cukier puder do miski, a następnie mieszamy. Gdy ciasto już będzie schłodzone, odcinamy z niego boki oraz górę, a ciasto dzielimy poziomo na dwie części.
			
Comments are closed.