To „ciasto marzeń” smakuje obłędnie. Raz dwa i gotowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis

Przepis na pyszny i prosty deser o kremowej konsystencji, który zachwyci gości przy okazji niedzielnej kawy.

Do jego przygotowania nie jest konieczne użycie piekarnika, co jest wielkim plusem podczas upalnych dni.

Niezbędne składniki:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 600 ml mleka,
  • 220 g śmietany 30%,
  • 450 g herbatników,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki ciepłego mleka,
  • 200 g cukru pudru,
  • kakao lub mielona kawa na posypkę,
  • Opcjonalnie do ciasta można dodać rum lub inny alkohol.

Przygotowanie deseru należy zacząć od kremu waniliowego. Budyń waniliowy trzeba sporządzić według przepisu umieszczonego na opakowaniu.

Już schłodzony połączyć z ubitą śmietaną. W tym miejscu można dodać odrobinę cukru, w zależności jak słodki krem chcemy uzyskać. Następnie mieszamy ciepłe mleko, przesiane kakao, roztopione masło i cukier puder tworząc jednolitą masę.

Na talerzu do serwowania układamy herbatniki i smarujemy je połową naszego kremu. Potem układamy na to drugą warstwę herbatników i zużywamy resztę kremu z miski.

Na samą górę kładziemy pozostałe ciastka, które możemy dla smaku skropić odrobiną schłodzonej parzonej kawy lub alkoholem (polecam rum). Ostatnią warstwą deseru jest lukier kakaowy.

Po nałożeniu go, ciasto jest już gotowe do podania. Teraz wystarczy tylko dodatek ulubionej kawy i już można cieszyć się niezwykłym smakiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!