Chrupiąca cukinia z przyprawami – przekąska, którą każdy się zajada. Hit każdego przyjęcia

Warto próbować nowych rzeczy, prawda? Przekąska z cukinii, którą na pewno każdy pokocha to idealny pomysł na upichcenie czegoś nowego w Twojej kuchni.

Jest ona wyśmienita jak i na ciepło, tak i na zimno. Cukinia upieczona w piekarniku jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa i dietetyczna. Przedstawiamy dwa warianty na wykonanie tej wspaniałej przekąski!

Wariant numer 1 – chrupiąca cukinia z przyprawami:

  • 3-4 młode cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 50 g twardego sera
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli

Pierwszym krokiem będzie pokrojenie wszystkich cukinii na plasterki o długości mniej więcej 5 cm. Następnie wszystkie plasterki należy posolić. Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Przygotuj osobną miskę, do której wlejesz olej roślinny, wsypiesz sól i paprykę oraz czosnek i utarty ser.

Wszystko należy dokładnie wymieszać. Piekarnik ustaw na 180-200 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia. Obtocz plasterki cukinii w przygotowanej panierce i rozłóż je na blasze. Piecz przez 15-20 minut. Gotowe!

Wariant numer 2 – chrupiąca cukinia w bułce tartej:

  • 2-3 młode cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka kurze
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka śmietany
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki granulowego czosnku
  • według uznania – pół łyżeczki chmielu suneli

Na początku pokrój wszystkie cukinie w małe kawałki i posól. Odstaw je na 15 minut. Po odczekaniu ustalonej ilości minut odcedź sok, który wypuściły cukinie i osusz je ręcznikiem papierowym. Wsyp mąkę do foliowej torebki i dodaj do tego cukinię. Zwiąż i potrząsaj tak, aby wszystko razem dokładnie się wymieszało.

Przygotuj miskę i wsyp do niej bułkę tartą z przyprawami. Jajka należy ubić ze śmietaną i szczyptą soli. Zanurzaj w nich kawałki cukinii, a następnie obtaczaj je w panierce z bułki tartej. Piekarnik ustaw na 200-220 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia i kawałki cukinii ułóż na niej w równych odstępach. Kiedy piekarnik będzie gotowy do użycia, piecz je przez 15 minut.

Możesz spróbować oczywiście obu wariantów i porównać, który jest lepszy. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!