Błyskawiczny przepis na sernik – warto mieć pod ręką ten przepis. Hit w mojej kuchni
Przepis na błyskawiczne ciasto z twarogiem warto mieć zawsze pod ręką na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości.
Ten szybki sernik nie zajmuje dużo czasu, jest puszysty i pięknie wyrasta, a przede wszystkim dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- zmielony twaróg: 400 gram
- mąka pszenna: 2 szklanki
- cukier: 1,5 szklanki
- jajka: 4 sztuki
- roztopione masło: 100 gram
- śmietana: 4 łyżki
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- szczypta soli
- do wyboru: orzechy włoskie, rodzynki lub kandyzowane owoce
Wykonanie:
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Do masy jajecznej dodaj twaróg, roztopione masło, sodę oczyszczoną i sól.
Wszystko wymieszaj, a następnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
Dodaj przesianą mąkę, całość wymieszaj chwilę drewnianą łyżką. Dodaj wybrane dodatki, np. drobno posiekane orzechy.
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto na sernik wlej do formy i delikatnie wygładź szpatułką. Piecz około 30 minut, aż wierzch sernika ładnie się zrumieni.
Po upieczeniu zostaw ciasto na trochę w piecu. Następnie wyjmij formę i odstaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Comments are closed.